Zakończyły się działania w ramach projektu: „Technik na stażu- trening kompetencji zawodowo – społecznych w kształceniu praktycznym uczniów branży usługowej i informatycznej”

Zakończyły się działania w ramach projektu: „Technik na stażu- trening kompetencji zawodowo – społecznych w kształceniu praktycznym uczniów branży usługowej i informatycznej” o numerze 2017-1-PL01-KA102-035747 realizowanego dzięki programowi Erasmus+

Głównym celem projektu realizowanego do 29 listopada 2019 roku było podniesienie jakości kształcenia zawodowego uczniów oraz zwiększenie ich mobilności zarówno na zagranicznym jak i krajowym rynku pracy poprzez trening praktycznych umiejętności zawodowych oraz kompetencji społecznych .

Uczestnikami projektu byli uczniowie Technikum nr 6 przy ZSTiO im. S. Żeromskiego w Częstochowie, czterech kierunków kształcenia: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich oraz technik informatyk realizujący staż zagraniczny w ramach obligatoryjnej praktyki zawodowej ujętej w podstawie kształcenia zawodowego uczniów technikum. Uczestnicy odbyli 160 godzinną praktykę w obiektach turystycznych, gastronomicznych, zakładach fryzjerskich oraz firmach informatycznych w miejscowości Rimini we Włoszech. Na staż wyjechało łącznie 40 – ciu uczniów klas trzecich( 10 uczniów każdego w/w kierunku kształcenia). Działanie to zwiększyło szanse uczniów na lepszy wynik z egzaminu zawodowego oraz późniejsze zatrudnienie przez pracodawcę . Podczas realizacji projektu wykorzystane były elementy systemu ECVET poprzez indywidualne ocenienie poszczególnych aspektów merytorycznych stażu, a także indywidualne dokumentowanie osiągnięć uczestników. Umożliwiło to przejrzyste ocenienie zdobytych, w trakcie stażu, umiejętności , wskazanie wartości dodanej w zakresie przyrostu wiedzy praktycznej i teoretycznej oraz zachęcenie uczestnika do ciągłego podnoszenia umiejętności w zakresie wykonywanego zawodu, ujednolicenie dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów odbywających praktyki zagraniczne oraz indywidualną certyfikację zdobytych umiejętności zarówno twardych, jak i miękkich. Dzięki stażowi uczestnik poznał procedury i standardy obowiązujące na zagranicznym rynku pracy, udoskonalił swoje umiejętności językowe w zakresie j. angielskiego zawodowego, zwiększył swoją motywację do nauki języków obcych poprzez uczestnictwo w intensywnym kursie języka włoskiego, poznał wymagania i upodobania konsumentów rejonu zachodnioeuropejskiego, specyfikę i regionalne potrawy kuchni włoskiej (hotelarstwo, gastronomia), aktualne trendy w stylistyce (fryzjerstwo), procedury oraz rozwiązania technologiczne stosowane w obszarze IT (informatycy). Wszyscy uczestnicy realizujący staże mieli niecodzienną sposobność poznania kultury i obyczajów Włoch, a także pracy w środowisku międzynarodowym dzięki czemu możliwe było uwrażliwienie ich na różnice międzykulturowe i obyczajowe. Uczestnik zwiększył ponadto swoje umiejętności adaptacji w nowym, obcym językowo i kulturowo środowisku, rozwinie umiejętność pracy w grupie, radzenia sobie w sytuacjach trudnych, nietypowych, a także podwyższył umiejętności planowania dalszej drogi kształcenia i rozwoju zawodowego. Zdobyte przez uczestników umiejętności zostały potwierdzone dokumentem „Europass Mobilność”, certyfikatem odbycia praktyk oraz kursu językowego, a także indywidualną oceną osiągnięć w myśl idei ECVET. Ponadto uczestnik otrzymał zaświadczenie potwierdzający stopień realizacji programu przygotowania pedagogiczno – kulturowego, uwzględniającego aspekty tolerancji międzykulturowej oraz integrację grupy, uwrażliwienie na potrzeby innych oraz promocję takich wartości, jak wolność, demokracja, równość, aktywność obywatelska oraz respektowanie praw obywatelskich. Uczestnicy wzięli również udział w szkoleniu BHP.

Zgadzam się
Skip to content