Dobiegł końca czwarty projekt…

Opublikowano:10-03-2020

Dobiegł końca czwarty projekt…

„Kształtowanie praktycznych umiejętności zawodowych według standardów europejskich”

Projekt zakończony został z dniem 31 maja 2009.

W październiku i listopadzie 2008 20 osobowa grupa uczniów naszej szkoły brała udział w zagranicznych praktykach w hotelach i restauracjach na terenie włoskiej miejscowości Rimini. Wszyscy uczniowie bardzo szybko zaaklimatyzowali się w trudnych warunkach ? bariera językowa i często zupełnie nowe standardy obsługi nie stanowiły wielkiego problemu ze względu na podkreślaną przez wszystkich uczestników praktyk przyjazną atmosferę w miejscach pracy.

Członkowie grupy pracowali w obiektach o wysokim standardzie i mieli okazję zapoznać się z pełnym spektrum prac jako m.in.: pomoc kuchenna, kelnerzy, obsługa bankietów i konferencji. Praca w lokalach takiej rangi dała okazję do zapoznania się z innymi niż w Polsce kanonami obsługi klienta i niespotykanymi w kraju rozwiązaniami. Uczestnicy podkreślali zalety wynikające z zapoznaniem się z zupełnie nowym sposobem podawania potraw i obsługi kelnerskiej.

Część praktykantów miała problem z przyzwyczajeniem się do włoskiego systemu pracy ? dzień roboczy zaczynał się wcześnie i trwał długo, lecz w godzinach 13-15:30 jest tak zwana siesta kiedy wszystkie lokale są zamknięte dla gości. Uczestnicy powtarzali też pozytywne opinie o atmosferze pracy ? przełożeni i współpracownicy byli wyrozumiali i przyjaźni, a załoga zintegrowana m.in. dzięki wspólnym posiłkom.

Bariera językowa stanowiła pewien problem lecz praktykanci mieli możliwość poszerzenia swojej znajomości języka włoskiego oraz praktycznego użycia języka angielskiego (ze względu na międzynarodową klientelę).

W ogólnej ocenie uczestnicy zagranicznych praktyk oceniają je jednoznacznie pozytywnie jako ciekawe, rozwijające i cenne w przyszłej pracy doświadczenie. Zdobyta wiedza pozwoli im na zaszczepienie nowych standardów w kraju oraz ewentualną pracę w zagranicznych przedsiębiorstwach turystyczno-gastronomicznych.

 

W maju 2009 w stażu uczestniczyła 10o osobowa grupa uczniów technikum budowlanego.
Praktyki odbywały się w miejscowości Potenza na południu Włoch.
Beneficjenci:
-Zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.
– zapoznali się z zasadami zapobiegania wypadkom.
-Zapoznali się z podstawowymi technologiami budowlanymi.
-szkolili wykorzystywanie podstawowych narzędzi i sprzętu budowlanego.
-zapoznali się z organizacją pracy zespołów budowlanych pracujących na terenie południowych Włoch.
-szkolili wykonywanie prostych robót z zakresu budownictwa.
-szkolili przygotowywanie mieszanek zaprawowych i betonowych.
-szkolili wykonywanie prostych robót wykończeniowych.
-szkolili wykonywanie prac naprawczych, remontowych i rozbiórkowych.
-szkolili się z w zakresie zapewnienie jakości.
Po praktykach odbywał się intensywny kurs języka włoskiego z lektorem włoskim, mający na celu zachęcenie do nauki języków obcych oraz zaznajomienie beneficjentów podstawami języka włoskiego. Praktykanci pracowali każdego dnia, od poniedziałku do piątku. W dni weekendowe odbywały się wycieczki krajoznawcze do miast i miejscowości: Pompeje i Matera.
Wszyscy uczniowie uczestniczący w praktykach zagranicznych otrzymali również dokument Europass Mobility oraz praktykanci otrzymali od organizacji przyjmującej, w której się szkolili, certyfikat odbycia praktyk, certyfikat ukończenia kursu języka włoskiego na poziomie A1 oraz beneficjenci otrzymali od promotora zaświadczenie potwierdzające uczestnictwo w projekcie.

Zakończył się V projekt w ramach programu Leonardo da Vinci IVT

Opublikowano:10-03-2020

Zakończył się V projekt w ramach programu Leonardo da Vinci IVT

Uczestnikami projektu byli uczniowie klas trzecich czteroletniego technikum hotelarstwa, organizacji usług gastronomicznych oraz fryzjerstwa. W ramach projektu beneficjenci odbyli czterotygodniową praktykę w obiektach turystycznych, gastronomicznych oraz zakładach fryzjerskich w miejscowości Rimini we Włoszech. Na staże wyjechało łącznie 50 – ciu uczniów klas trzecich (20 z technikum hotelarskiego, 20 z technikum organizacji usług gastronomicznych oraz 10 z technikum fryzjerstwa). Zasadniczymi celami promotora (szkoły) było: podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie mobilności i szans uczniów na europejskim i krajowym rynku pracy oraz umożliwienie uczniom poznania środowiska pracy w innym kraju Unii Europejskiej, a także zwiększenie ich szans na lepszy wynik z egzaminu zawodowego, części praktycznej. Inne cele to: poznanie przez beneficjenta procedur i standardów obowiązujących na zachodnioeuropejskim rynku pracy, udoskonaleniu swoich umiejętności językowych w zakresie języka angielskiego zawodowego, zwiększenie motywacji do nauki języków obcych poprzez uczestnictwo w intensywnym kursie języka włoskiego, poznanie wymagań i upodobań konsumentów oraz turystów rejonu zachodnioeuropejskiego, specyfikę i regionalne potrawy kuchni włoskiej (hotelarstwo, gastronomia), aktualne trendy w stylistyce (fryzjerstwo), kulturę i obyczaje Włoch oraz uwrażliwienie na różnice międzykulturowe. Ponadto uczniowie wzmocnili swoje umiejętności adaptacji w nowym, obcym językowo i kulturowo środowisku, rozwinęli umiejętność pracy w grupie, a także podwyższyli umiejętności planowania dalszej drogi kształcenia i rozwoju zawodowego. Można wskazać również na efekty niematerialne uzyskane przez beneficjentów, tj.: zdobycie doświadczenia będącego wartością dodaną w stosunku do uczniów odbywających praktyki w kraju, wzmocnienie wiary we własne możliwości, wzrost samooceny, trening umiejętności komunikacji interpersonalnej i samodzielnego radzenia sobie w trudnych sytuacjach.
W ramach stażu uczniowie uczestniczyli w wycieczkach do Wenecji i San Marino oraz intensywnym kursie języka włoskiego na poziomie A1.
Uczniowie otrzymali certyfikaty od organizacji przyjmującej i pracodawcy oraz dokument Europass Mobilność poświadczany przez wszystkie ze stron oraz Krajowe Centrum Europass, potwierdzające odbycie praktyk w ramach programu Leonardo da Vinci. Beneficjenci otrzymali również zaświadczenie od organizacji wysyłającej (szkoły).
Materialnym rezultatem projektu jest prezentacja multimedialna stworzona przez beneficjentów.

Zakończył się VI Projekt w ramach programu Leonardo Da Vinci

Opublikowano:10-03-2020

Zakończył się VI Projekt w ramach programu Leonardo Da Vinci

Projekt Włoskie doświadczenie – wartością dodaną procesu kształcenia, a także zwiększeniem mobilności zawodowej uczniów branży hotelarsko- gastronomicznej oraz fryzjerskiej” umożliwił odbycie stażu zagranicznego 30 uczniom Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. S. Żeromskiego w Częstochowie. Dzięki dofinansowaniu ze środków unijnych udzielonego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji uczniowie technikum hotelarskiego, organizacji usług gastronomicznych oraz usług fryzjerskich trenowali swoje umiejętności praktyczne w północnej części Włoch, w miejscowości Rimini. Ponadto uczniowie ukończyli intensywny kurs języka włoskiego na poziomie A1 oraz uczestniczyli w wycieczkach kulturoznawczych do San Marino i Wenecji.
Wszyscy beneficjenci projektu otrzymali certyfikaty poświadczające zdobyte umiejętności w tym między innymi dokument Europass Mobilność poświadczone przez Krajowe Centrum Europass. Jesteśmy pewni, że dzięki temu doświadczeniu uczniowie naszej szkoły staną się atrakcyjniejsi zarówno na krajowym, jak i zagranicznym rynku pracy.

Skip to content