PROJEKT AKREDYTOWANY 2023-1-PL01-KA121-VET-000063630 w ramach programu Erasmus+ akcja kluczowa 1, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe
Słowniczek ze słownictwem zawodowym w gastronomii w ramach dzielenia się wiedzą, zdobytymi wiadomościami i umiejętnościami podczas realizacji przez uczniów praktyk zawodowych w Grecji
GASTRONOMIA / GASTRONOMY / γαστρονομία
- widelec – fork – πιρούνι (piroúni)
- nóż – knife – μαχαίρι (machaíri)
- łyżka – spoon – κουτάλι (koutáli)
- durszlak – colander – σουρωτήρι (sourotíri)
- patelnia – pan – τηγάνι (tigáni)
- garnek – pot – δοχείο (docheío)
- blender – blender – μίξερ (míxer)
- deska do krojenia – cutting board – επιφάνεια κοπής (epifáneia kopís)
- talerz – plate – πλάκα (pláka)
- szklanka – glass – ποτήρι (potíri)
- miska – bowl – γαβάθα (gavátha)
- stół – table – τραπέζι (trapézi)
- przepis – recipe – συνταγή (syntagí)
- cebula – onion – κρεμμύδι (kremmýdi)
- papryka – peper – πιπέρι (pipéri)
- pomidor – tomato – ντομάτα (ntomáta)
- ziemniak – potato – πατάτα (patáta)
- sałata – lettuce – μαρούλι (maroúli)
- fasola – bean – φασόλια (fasólia)
- przyprawy – spices – μπαχαρικά (bachariká)
- woda – water – νερό (neró)
- piwo – beer – μπύρα (býra)
- wino – vine – κρασί (krasí)
- alkohol – alcohol – αλκοόλ (alkoól)
- marchewka – carrot – καρότο (karóto)
- czosnek – garlic – σκόρδο (skórdo)
- kukurydza – corn – καλαμπόκι (kalampóki)
- kapusta – cabbage – λάχανο (láchano)
- bakłażan – eggplant – μελιτζάνα (melitzána)
- brokuł – broccoli – μπρόκολο (brókolo)
- grzyby – mushrooms – μανιτάρια (manitária)
- burak – beetroot – παντζάρι (pantzári)
- dynia – pumpkin – κολοκύθι (kolokýthi)
- cukinia – zuchinni – κολοκύθι (kolokýthi)
- banan – banana – μπανάνα (banána)
- jabłko – apple – μήλο (mílo)
- cytryna – lemon – λεμόνι (lemóni)
- pomarańcza – orange – πορτοκάλι (portokáli)
- truskawka – strawberry – φράουλα (fráoula)