Słowniczek branżowy-gastronomia

PROJEKT AKREDYTOWANY 2023-1-PL01-KA121-VET-000063630  w ramach  programu Erasmus+  akcja kluczowa 1, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

Słowniczek ze słownictwem zawodowym w gastronomii w ramach dzielenia się wiedzą, zdobytymi wiadomościami i umiejętnościami podczas realizacji przez uczniów praktyk zawodowych w Grecji

GASTRONOMIA / GASTRONOMY / γαστρονομία

  • widelec – fork  – πιρούνι (piroúni)
  • nóż – knife – μαχαίρι (machaíri)
  • łyżka – spoon – κουτάλι (koutáli)
  • durszlak – colander – σουρωτήρι (sourotíri)
  • patelnia – pan – τηγάνι (tigáni)
  • garnek – pot – δοχείο (docheío)
  • blender – blender – μίξερ (míxer)
  • deska do krojenia – cutting board – επιφάνεια κοπής (epifáneia kopís)
  • talerz – plate – πλάκα (pláka)
  • szklanka – glass – ποτήρι (potíri)
  • miska – bowl – γαβάθα (gavátha)
  • stół – table – τραπέζι (trapézi)
  • przepis – recipe – συνταγή (syntagí)
  • cebula – onion – κρεμμύδι (kremmýdi)
  • papryka – peper – πιπέρι (pipéri)
  • pomidor – tomato – ντομάτα (ntomáta)
  • ziemniak – potato – πατάτα (patáta)
  • sałata – lettuce – μαρούλι (maroúli)
  • fasola – bean – φασόλια (fasólia)
  • przyprawy – spices – μπαχαρικά (bachariká)
  • woda – water – νερό (neró)
  • piwo – beer – μπύρα (býra)
  • wino – vine – κρασί (krasí)
  • alkohol – alcohol – αλκοόλ (alkoól)
  • marchewka – carrot – καρότο (karóto)
  • czosnek – garlic – σκόρδο (skórdo)
  • kukurydza – corn – καλαμπόκι (kalampóki)
  • kapusta – cabbage – λάχανο (láchano)
  • bakłażan – eggplant – μελιτζάνα (melitzána)
  • brokuł – broccoli – μπρόκολο (brókolo)
  • grzyby – mushrooms – μανιτάρια (manitária)
  • burak – beetroot – παντζάρι (pantzári)
  • dynia – pumpkin – κολοκύθι (kolokýthi)
  • cukinia – zuchinni – κολοκύθι (kolokýthi)
  • banan – banana – μπανάνα (banána)
  • jabłko – apple – μήλο (mílo)
  • cytryna – lemon – λεμόνι (lemóni)
  • pomarańcza – orange – πορτοκάλι (portokáli)
  • truskawka – strawberry – φράουλα (fráoula)

 

Skip to content