Zakończył się projekt Doświadczenie, mobilność i jakość w kształceniu zawodowym techników branży usługowej realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój!

Zakończył się projekt Doświadczenie, mobilność i jakość w kształceniu zawodowym techników branży usługowej realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój!
Uczestnikami projektu byli uczniowie Technikum nr 6 przy Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie, trzech kierunków kształcenia: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług fryzjerskich. Zrealizowali oni czterotygodniową praktykę w obiektach turystycznych, gastronomicznych oraz zakładach fryzjerskich w miejscowości Rimini we Włoszech. Na staż wyjechało łącznie 40 -stu uczniów klas trzecich (20 z technikum hotelarskiego, 10 z technikum żywienia i usług gastronomicznych, a także 10 z technikum usług fryzjerskich). Głównymi celami projektu było: podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie mobilności i szans uczniów na europejskim i krajowym rynku pracy oraz umożliwienie uczniom poznania środowiska pracy w innym kraju Unii Europejskiej, a także zwiększenie ich szans na lepszy wynik z egzaminu zawodowego. Podczas realizacji projektu szkoła wykorzystała także elementy systemu transferu osiągnięć w kształceniu oraz indywidualnego dokumentowania osiągnięć praktykantów, które umożliwiło przejrzyste ocenienie zdobytych, w trakcie praktyk, umiejętności , wskazanie wartości dodanej w zakresie przyrostu wiedzy praktycznej i teoretycznej oraz zachęcenie praktykanta do ciągłego podnoszenia umiejętności w zakresie wykonywanego zawodu. Ujednolicenie dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów odbywających praktyki zagraniczne oraz indywidualną certyfikację zdobytych umiejętności a także oceny przebiegu stażu. Dzięki zagranicznemu stażowi uczestnik poznał procedury i standardy obowiązujące na zachodnioeuropejskim rynku pracy, udoskonalił swoje umiejętności językowe w zakresie języka angielskiego zawodowego, zwiększył swoją motywację do nauki języków obcych poprzez uczestnictwo w intensywnym kursie języka włoskiego, poznał wymagania i upodobania konsumentów oraz turystów rejonu zachodnioeuropejskiego, specyfikę i regionalne potrawy kuchni włoskiej (hotelarstwo, gastronomia), aktualne trendy w stylistyce (fryzjerstwo) oraz kulturę i obyczaje Włoch. Zdobyte umiejętności oraz zrealizowane szkolenia zostały potwierdzone licznymi certyfikatami!
Projekt był w 100% finansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego

Zgadzam się
Skip to content